Essa Ademwerk

View Original

Voorwaarden voor een veilige psilocybine-ceremonie

Het is van belang om na te gaan of het gebruik van truffels veilig is. Een psilocybine-ervaring is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn enkele criteria die de kans op een veilige en transformerende ervaring vergroten.

Als je niet aan een of meer van deze voorwaarden voldoet, betekent dit uiteraard niet noodzakelijkerwijs dat je onmiddellijk niet kan deelnemen, maar brengt wel zijn eigen uitdagingen met zich mee. Lees deze richtlijnen door en gebruik psilocybine veilig en op eigen risico.

Voorwaarden:

  • Je hebt een relatief stabiele leefsituatie (huisvesting, relaties, werk).

  • Je voelt je op je gemak bij zelfreflectie en het nemen van verantwoordelijkheid voor kwesties die zich in je leven voordoen.

Een aantal contra-indicaties voor dit werk zijn:

Gebruik van antidepressiva: als mensen in de afgelopen 2 maanden antidepressiva hebben gebruikt is dit een strikte contra-indicatie voor het werken met truffels. Dit komt omdat veel antidepressiva op dezelfde receptoren (5HT2A) werken als psilocybine, de actieve stof in truffels. Hierdoor is het onvoorspelbaar wat het effect van de truffels zijn als je beiden combineert. *

Gebruik van antipsychotica: Om psychische redenen, maar ook vanwege de chemische interactie met psilocybine is dit niet mogelijk. Ook binden antipsychotica binden aan 5HT2A-receptoren. Hierdoor kan psilocybine vaak niet of weinig effect hebben. Vanwege deze onvoorspelbaarheid wordt de combinatie afgeraden.*

Bepaalde psychische aandoeningen: Voor personen met ernstige psychische aandoeningen zoals bipolaire stoornis, schizofrenie of psychose is het werken met truffels een contra-indicatie. Dit werk kan intense emotionele en psychologische ervaringen kan opwekken en kan mensen met ernstige psychische aandoeningen verder destabiliseren. Ook als deze aandoeningen in je familiegeschiedenis plaatsvinden, is dit een contraindicatie

Mensen met een aanzienlijke traumageschiedenis die nog geen copingvaardigheden hebben geleerd: Psychedelica kunnen leiden tot het herbeleven van traumatische ervaringen en het blootleggen van onderdrukte traumatische herinneringen die een destabiliserende werking kan hebben op deze mensen.

Epilepsie: Personen met epilepsie kunnen gevoelig zijn voor veranderingen in ademhalingspatronen, die in sommige gevallen een aanval kunnen uitlokken. En ook psilocybine kan een insult opwekken.

Ongecontroleerde hoge bloeddruk/hypertensie: Zowel het ademwerk als het werk met truffels is risicovol, omdat het beiden een verhoogde bloeddruk kan veroorzaken.

Hart- en vaatziekten: Zowel ademwerk als truffels kunnen door de kans op een verhoogde bloeddruk risicovol zijn voor mensen met hart- en vaataandoeningen.

Diabetes: Tijdens een sessie kan het gevaarlijk zijn als een client een hypo ervaart en niet in staat is om zichzelf insuline toe te kunnen dienen.

Actieve verslaving van een middel: Als je in de afgelopen 2 maanden erg afhankelijk bent van drugs of alcohol, is het niet verstandig om dit traject te starten. De sessies kunnen te intens zijn en mensen verder destabiliseren.

Recente chirurgie: Personen die recent een operatie hebben ondergaan, met name aan de borstkas, moeten voorzichtig zijn en eerst overleggen met hun arts voordat ze deelnemen aan ademwerk.

Acute lichamelijke gezondheidsproblemen: Personen met acute lichamelijke gezondheidsproblemen, zoals een longontsteking, bronchitis of astma-aanval, moeten wachten tot ze volledig zijn hersteld voordat ze deelnemen aan ademwerk.

Zwangerschap of borstvoeding gevend

Cushing-syndroom

Ernstige angstklachten waarvoor je medicijnen gebruikt (zoals benzodiazepines).

Neurologische aandoeningen: bijvoorbeeld beroerte, epilepsie, ernstig hersenletsel.

Problemen met woedebeheersing

Risico op zelfbeschadiging of zelfmoord

Mensen die de potentiële risico's van de behandeling niet volledig kunnen begrijpen en geen geïnformeerde toestemming kunnen geven

Mensen jonger dan 18 jaar

Stop niet met het innemen van voorgeschreven medicijnen zonder eerst jouw arts te raadplegen.

Het is altijd belangrijk om voorafgaand aan ademwerksessies en truffelceremonies eventuele gezondheidsproblemen of medische aandoeningen op het intakeformulier aan te geven en te bespreken tijdens de online intake, zodat ik jouw situatie volledig kan begrijpen en indien nodig aanpassingen kunnen maken aan de sessie om jouw veiligheid te waarborgen. Mocht je twijfelen of je aan de criteria voldoet, schroom niet en stuur me een email: essa.bloem@gmail.com

Als je verder wilt verkennen, kun je een gratis online intake inplannen om kennis te maken. Na dit eerste informele gesprek stuur ik je het intakeformulier waar je al je gegevens kan invullen. Dit neem ik dan in een online screening gesprek met je door. Als we beiden voelen dat een sessie met psilocybine passend is voor jou op dit moment, kunnen we verder samen werken.

*Je hebt gedurende ten minste 8 weken geen van de volgende medicijnen gebruikt: tricyclische antidepressiva (amitriptyline, anafranil, asendin, aventyl, elavil, endep, norfranil, norpramin, pamelor, sinequan, surmontil, tipramine, tofranil, vivactil ), antipsychotica (aripiprazol, asenapine, cariprazine, clozapine, haloperidol, lurasidon, olanzapine, quetiapine, risperidon, ziprasidon), lithium, SSRI/SNRI’s, MAO-remmers, ritonavir/indinavir/efavirenz, lamictal (lamotrigine), 5-HTP, St. Janskruid of andere supplementen die de serotonerge functie kunnen beïnvloeden.